IMG_5424

Ja arriben els poetes! 

La idea és

Convidar set poetes (sis en llengua catalana) durant dos dies i mig a Sitges, i fer-los un homenatge popular, lúdic, vital, en comptes d’acadèmic o solemne. Un homenatge íntim basat en els detalls, les sorpreses, l’acolliment… i el reconeixement de la seva obra i vocació. Dit d’una altra manera: segrest de poetes amb síndrome d’estocolm garantida!

Origen

Com havia de ser la Festa de la Poesia a Sitges? La idea ens va arribar com arriben els poemes: atrapant-nos. Després… vam anar apamant, errant, rectificant, fins a convertir-la en una Festa singular, indestriable de la manera de ser del poble d’on sorgeix.

Però… quina sorpresa! Quan vam decidir que els poetes sempre serien rebuts a la plaça de l’estació (plaça d’Eduard Maristany) encara ignoràvem que uns altres poetes com Carner, Carles Soldevila o Josep Maria de Sagarra també foren rebuts a l’estació, l’any 1918, en una altra –de fet, aquesta sí, la primera- Festa de la Poesia a Sitges.

Artistes o Professionals de diversos àmbits que han col·laborat en la festa

2007

L’actor Fernando Guillén. La cantant Maria Laffitte, ja desapareguda i a qui recordem amb afecte, i els seus músics. La pianista Teresa Martin-Santos. El fotògraf Toni Vidal. L’actor Enric Majó, l’actriu Gemma Brió i l’actriu Carme Sansa que va dirigir el nostre primer acte de cloenda, entre d’altres…

2008

L’actor Pep Munné i la cantant Sílvia Comes. La cantant Mariona Sagarra i els seus músics. El guitarrista Adrian Nicholson. El trompetista Carlos Avallone i els seus músics. L’actor Pep Cruz i l’actriu Mar Ulldemolins, la periodista Rita Marzoa.

2009

L’actor Abel Folk i l’actriu Anna Barrachina, i (per sorpresa, a la balconada) l’actriu Rosa Andreu i el cantant Peret. El Mag Hausson, el col·lectiu Expe-dicció, l’acordionista Kaloyan Kumanov, la ballarina Sílvia Cuesta, l’actor Fernando Guillén, la mezzo-soprano Mercedes Guinea.

2010

El mentalista Ramon Fauria, la cantant Marina Rossell, el pianista Enric Colomer, l’actor David Selvas, la ballarina Laura Galan, la violinista Natalia Mediavilla, els guitarristes Cristian Cantero i Jaime Basulto, el percusionista David Domínguez, i el titellaire Eugenio Navarro.

2011

El guitarrista Toti Soler, l’actor Enric Cambray, la clown Diana Gadish, la cantant Mònica Orpí i el músic Joan Miró. L’il·lusionista de les bombolles Pep Bou, els artistes de Circo-Los. I a la balconada, l’actriu Victòria Pagès i la cantant Anna Roig.

2012

La cantant Anna Roig i L’ombre de ton chien, la cantant Mone i el guitarrista Pau Figueras, la ballarina Sílvia Cuesta i el patinador Javier Moreno. I a la balconada, el cantant Pere Tàpies i les actrius Carme Sansa i Anna Barrachina. Companyia de titelles i ombres xineses La Tija.

2013

La cantant Sílvia Comes, el músic Maurici Villavecchia, el duet format per Andrea Motis i Joan Chamorro. El mag Pau Segalès. El creador dels films muts Florenci Salesas. El malabarista Luco, el grup de rock simfònic Shurakay, la periodista i corresponsal Rosa Maria Calaf i el periodista Enric Calpena, l’actriu Rosa Boladeras, el clarinetista Salvador Oriola i la violinista Laura Nogueras.

2014

La cantant Elena Gadel, acompanyada dels músics Toni Pagès i Lluís Robisco, les actrius Imma Colomer i Marta Millà, el cantautor Alessio Arena amb els músics Toni Pagès, Vic Moliner, Núria Galany i Adrià Plana. La pallassa i clown Fanhy Giraud, el duet Laura Nogueras i Salvador Oriola, l’acordionista Kaloyan Kumanov, el “capturador d’ànimes” Florenci Salesas, el cor Sitges Canta i  el grup percussionista Elegibó

2015

L’actor Carles Sales, el grup Markatú batucada Sitges, intèrpret de dansa Melissa Marin, la cantant i compositora Maria Coma, el guitarrista Pau Figueres, el cor In Crescendo, el saxofonista Xavi Plaza, els grallers Pau Giralt, Antonio Dediós i Dani Pérez, els titellaires Josep Milan, Tuts Fernández, Josep i Pere Van Gorkom

2016

La cantant Gessamí Boada i el Col·lectiu Brossa (Jose Maya, Quico Pugés, Aleix Puig, Pinyu Martí), la cantant Gemma Humet i el guitarrista Pau Figueres, els artistes de circ Roberto Carlos Rodrígues i Antonio Correa, l’actor Enric Majó, el músic Esteve Molero, la Companyia sitgetana La Tija, els rapsodes Sebastià Portell, Odile Arqué i l’actriu Carme Sansa.

2017

La intèrpret Àngels Gonyalons i la pianista Elsa Perches, la luthier experimental Eli Gras. El duet XY: Marçal Ayats i Laura Cruells, el guitarrista (guitarra elèctrica) Ignacio Lois, Companyia La Tija, la poeta i cantant Odile Arquè i la poeta i voloncelista Glòria Coll, l’actriu Marta Bayarri

2018

Jaume Pla (Mazoni), Duo Blooming (arpa i marimba), Buskant el To, Companyia La Tija, Jaume Aldabó (Llibres d’Artista), David Evans (trompeta), Carlos Olartecoechea (saxo).

2019

El duo Magalí Sare (veu) i Sebastià Gris (guitarra), el trio Les Sélénites (Glòria Coll, Bernardeta Astari i Jérôme Brodin), el multiinstrumentista Joan Pinós, l’actor Toni Albà, l’advocada Magda Oranich, la directora de cinema Isona Passola, el grup Buskant el To, l’escola de dansa del Casino Prado, La Tija, Jaume Aldabó i els artistes dels Llibres d’artista, Taller de Núria Corretgé.


 

historia

 

Heus aquí, també, els poetes joves que han dedicat els seus poemes als poetes convidats, al llarg dels anys. No, no és un “joves” que els etiqueti, ni un sinònim de novells; és un “joves” símbol de continuïtat, i de diàleg i amistat entre generacions poètiques. Tots ells són menors (o gairebé) de trenta anys. Si més no, donem fe que ho eren en el moment de la seva actuació a la Festa!

 

 

Helga Simon, Anna Gas, Àngels Moreno, Laia Noguera, Pere Antoni Pons, Esteve Plantada, Mireia Calafell, Pau Vadell, Edgar Alemany, Jahel Virallonga, Jaume C. Pons Alorda, Àngels Gregori, Andreu Galan, Meritxell Nus, Eduard Carmona, Martina Escoda, Clara Comas, David Caño, Estel Solé, Anna Gual, Marçal Font, Sílvia Bel, Lucia Pietrelli, Hèctor Serra, Luna Miguel, Carles Morell, Glòria Coll, Misael Alerm, Maria Sevilla, Irene Solà, Guillem Gavaldà, Tània Riba, Laia Carbonell, Adrià Targa, Iris Hinojosa,  Gonzalo Hermo, Maria Isern, Marçal Parcerisa i Pol Guasch.